26.2.13

Αν αποφεύγεις την γλουτένη


...δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις ένα νοστιμότατο σουφλέ όπως η υπόλοιπη οικογένεια!!!

Όταν έπεσε η ιδέα για σουφλέ στο τραπέζι έπρεπε να αυτοσχεδιάσω για να μην ζηλεύω τα πιάτα των διπλανών μου. Κλείνοντας λίγο τα βλέφαρα και κοιτώντας δεξιά προς τα πάνω, το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου μου βλέπει την λαδόκολλα σαν φράχτη και όλα παίρνουν τον δρόμο τους προς τέρψη των ουρανίσκων.
Φρόντισε να έχεις:
500γρ. Βίδες χωρίς γλουτένη
500γρ. Ριγκατόνι (ή πένες ή ό,τι θες)
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μπάλες μοτσαρέλα
500ml. κρέμα γάλακτος (ελαφρυά έκδοση λέω εγώ)
5 μανιτάρια μεγάλα
Χαλούμι
Αλατοπίπερο φυσικά

    Π.Φ. (προ φούρνου)
                                                      Μ.Φ. (μετά φούρνου...dahhh!)

Τα μακαρόνια μου αρέσουν al dente, οπότε τα έβγαλα ακόμα νωρίτερα από ότι συνήθως και τα άφησα να φτάσουν στο επιθυμητό μαγείρεμα με την κρέμα στον φούρνο. Λάδωσα λίγο το πυρέξ κάτω και έβαλα την λαδόκολλα για να  χωρίσω τα δύο είδη.Ακολούθησε το στρώσιμο στα δύο μέρη και ανακάτεψα μία μοτσαρέλα στο καθένα διαλύοντας με τα (πεντακάθαρα) χέρια μου, να πάει παντού. Μαγείρεψα τα μανιτάρια κανονικά στο τηγάνι με το τσιγαρισμένο σκορδάκι σε ελάχιστο βούτυρο (το ωραίο το λευκό της γιαγιάς). Κράτησα τα υγρά των μανιταριών και πρόσθεσα την κρέμα και συνέχισα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσουν. Περιέλουσα τις βιδο-τρομπετίνες και ανακάτεψα καλά.  Έκοψα σε φλοίδες μετσοβόνε και άπλωσα πάνω.
Έχεις προθερμάνει ήδη εσύ και ρυθμίζεις ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο σου. Απλά κάνε μου την χάρη να βάλεις λίγο γκριλ στο τέλος για την κρατσανοποίηση του χαλουμιού.


Οκ, η παρουσίαση είναι εντελώς απλή. Αλλά και που έβγαλα φωτογραφία εκείνη την ώρα ήταν πολύ. Πάρα πολύ!


Το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο σουφλέ που έχω φάει. Κοίτα να δεις απ’το πουθενά. Είναι ελαφρύ και νοστιμότατο χωρίς να σε λιγώνει. Αυτή η τσιχλοποίηση την μοτσαρέλας που έλιωσε και του κρατσανιστού τυριού από πάνω με το ζουμερό γαλακτοποιημένο μανιτάρι-έκπληξη ήταν απλά τέ-λει-ο. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς.


Bon apettite! [an]

2 σχόλια:

Aegeotissa Yachts - A journey you 'll never forget είπε...

Για να μην γινει καποια παρανοηση ο τροπος αυτος που προτεινετε σε καμια περιπτωση δεν μπορει να εφαρμοστει απο οσους αποφευγουν την γλουτενη λογω κοιλιοκακης. Η επιμολυνση του φαγητου με γλουτενη ειναι βεβαιη κ σαφως με επιπτωσεις στην υγεια.

anif είπε...

Σωστή η παρατήρησή σου stephanie areli. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη είναι πολύ πιο αυστηροί ακόμη και στα ίχνη γλουτένης και αυτή η τακτική δεν τους καλύπτει όσο προσεκτικοί και αν είναι. Απλώς είναι μια καλή προσέγγιση για όσους την αποφεύγουν ή είναι προσεκτικοί με τις ποσότητες κατανάλωσής της, όπως εμείς. Σαφώς δεν δίνουμε οδηγίες ως γιατροί ...ούτε καν ως σεφ. Ευχαριστούμε.