30.4.13

Αν φτιάχνεις Πασχαλινά κουλούρια

 
Είμαι λοιπόν σε απολύτως Πασχαλινή διάθεση και φτιάχνω κουλούρια με ηπειρώτισα νοικοκυρά και όταν μας λέει την παραδοσιακή συνταγή της, τότε τελεία και παύλα.  Τί  να κάνεις; Να αρχίσεις τις παραλλαγές και τις διαφορετικότητες;  Με τί μούτρα θα άρχιζα σε ένα ηπειρώτικο σπίτι που είναι απολύτως διάσημα για τα φαγητά με ζυμάρια να λέω για αλεύρι χωρίς γλουτένη και στέβια και τα σχετικά.  Οπότε άφησα τον εαυτό μου να μπει στη διαδικασία και πολύ το χάρηκα.


Ηπειρώτικα παραδοσιακά Πασχαλινά κουλούρια (60τεμ.).
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 κιλό αλεύρι ( και το γνωστό όσο πάρει όταν ανακατευτούν τα υλικά )
10 αυγά
500 γρ. ζάχαρη
25 γρ. αμμωνία
Βανίλια

Εκτέλεση:
Πρώτα χτυπάμε για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσουν δηλαδή τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε έπειτα το βούτυρο λιωμένο, την αμμωνία αραιωμένη σε νερό και τη βανίλια.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τελείωνουμε με ανακάτεμα με το χέρι.
Όταν τελειώσουμε το ανακάτεμα αφήνουμε τη ζύμη για περίπου μισή ώρα ώστε να έρθει σε μια κατάσταση που να μπορούμε να πλάσουμε.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά το πολύ.








Μυστικά:
Βάζουμε λίγο βούτυρο στα χέρια για να πλάσουμε.
Βάζουμε τα κουλουράκια αραιά στο ταψί γιατί απλώνουν.
( μπορεί βέβαια να μην είναι και πολύ μυστικά αυτά αλλά εγώ δεν είχα ξανακάνει κουλουράκια και μου φάνηκε ότι έπρεπε να τα σημειώσω)
 
Το σχήμα στα Γιάννενα είναι στρογγυλό και κάποιοι βάζουν και ζάχαρη άχνη από πάνω όταν είναι ζεστά.
Ψήναμε για ώρες δηλαδή ξεκινήσαμε απόγευμα και τελειώσαμε βράδυ…αλλά είναι Πάσχα.
Καλή επιτυχία. [if]




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

φαίνονται λαχταριστά. και του χρόνου