8.11.11

Αν θες συνταγή για λαζάνια / If you want a lasagna recipe

photo by Jer Thorp 
Επηρεασμένη από μια συνταγή για λαζάνια που είδα στην τηλεόραση ξεκίνησα να φτιάχνω κι εγώ. Βέβαια το μόνο που θυμόμουν από την συνταγή ήταν οι τρεις διαφορετικές στρώσεις, τα μανιτάρια, τις πιπεριές φλωρίνης και το σπανάκι. Η δική μου λοιπόν έμπνευση πήγε κάπως έτσι.
(Είμαι πολύ περήφανη που γράφω δική μου συνταγή αυτή την στιγμή)
↓Λίγο βουτυράκι κάτω το έβαλα. Μια στρώση λαζάνια. Σπάσε και μπάλωσε όπου χρειάζεται.

Κάτω στρώση.
•Μανιτάρια  (‘Εβαλα Porto Bello..αδυναμίες!)
•Κρέμα γάλακτος
•2 πολύ λεπτές φέτες προσούτο
•1 σκελίδα σκόρδο
Σοτάρεις μανιτάρια στο τηγάνι χωρίς λάδια, χωρίς βούτυρα. Προσθέτεις σκόρδο ψιλοκομμένο μόλις αρχίσουν και βγάζουν τα υγρά τους. Αφού εξατμιστούν βάζεις την κρέμα γάλακτος και σε κομμάτια που κόβεις με το χέρι το προσούτο. Άσε λίγα ζουμάκια για να βράσει το κατωλάζανο που δυσκολεύεται.

Απαραίτητα πασπαλίζεις με τυράκι. Γραβιέρα, κασέρι, παρμεζάνα ό,τι έχεις.

→Μια στρώση λαζάνια. Σπάσε και μπάλωσε όπου χρειάζεται.

Μεσαία στρώση.
•Σπανάκι
•Διάφορα χόρτα (ραδίκια, καυκαλήθρες και ότι βρεις)
•7-8 πιπεριές φλωρίνης
•1 σκελίδα σκόρδο

Βράζεις σπανάκι και χόρτα όλα μαζί. Σε παρακαλώ πλύνε καλά ξανά και ξανά. Βάλτα μετά σε ένα μπωλ με κρύο νερό και παγάκια γιατί πρέπει να τα στύψεις πάρα πολύ καλά με τα χεράκια σου. Αν δεν πάρεις σε βαζάκι πιπεριές φλωρίνης κάν’το όπως εγώ. . Έβαλα τις φρέσκιες πιπεριές σε λαδόκολα στον φούρνο μέχρι να ψιλομαυρίσουν κι ύστερα τις ξεφλούδισα (κάνεις και την ψυχοθεραπεία σου). Τις άλειψα με λαδάκι και 1 σκελίδα σκόρδο που είχα λιώσει. Απλώνεις τα σπανακόχορτα και από πάνω ανοιχτές και καθαρισμένες από σποράκια πιπεριές.

Απαραίτητα πασπαλίζεις με τυράκι. Γραβιέρα, κασέρι, παρμεζάνα ό,τι έχεις.
Εγώ εδώ ανάμεσα στα χόρτα έβαλα και μισή μπάλα μοτσαρέλα.

↑Μια στρώση λαζάνια. Σπάσε και μπάλωσε όπου χρειάζεται.

Πάνω στρώση.

• Πράσινη πιπεριά καυτερή (έβαλα 2 γιατί μ'αρέσουν τα καυτερά)
• Μυρωδικά (βασιλικό, πάπρικα και ό,τι σε εμπνέει)
• 3 φέτες μπέικον
• 250γρ. χυμό ντομάτας

Τσιγαρίζεις την πιεπεριά σε πολύ λίγο λαδάκι. Εγώ αν είχα και κρεμμυδάκι εκείνη την ώρα θα το έριχνα. Έλα που δεν είχα..Ρίχνεις χυμό ντομάτας και αφήνεις να βράσει μέχρι να δέσει. Προσθέτεις μυρωδικά. Βγάζεις το μπέικον από τον φούρνο που το έχεις αφήσει στο γκριλ να ξεροψηθεί και το ψιλοκόβεις στο τέλος από πάνω.

Απαραίτητα πασπαλίζεις με τυράκι. Γραβιέρα, κασέρι, παρμεζάνα ό,τι έχεις.
Εγώ εδώ έβαλα και την άλλη μισή μπάλα μοτσαρέλας.
 
*Tips*
Τις ποσότητες ανάλογα με το πυρεξ σου!
Τα τυριά χρειάζονται για να δέσει το λαζάνι!
Πρόσεχε με τα κασέρια, θα σε λιγώσουν!
Αλάτι έριξα μόνο στο βράσιμο στα χόρτα..τόσα τυριά έχει!
Προσωπικά κάλυψα το πυρεξ με αλουμινόχαρτο να μην ξεραθεί το τυρί πάνω και να βράσει το λαζάνι!
Μην καλέσεις κόσμο την πρώτη φορά, θα θες να το φας μόνος σου! [an]

There are three theories on the origin of lasagna, two of which denote an ancient Greek dish. The main theory is that lasagna comes from Greek λάγανον (laganon), a flat sheet of pasta dough cut into strips. The word λαγάνα (lagana) is still used in Greek to mean a flat thin type of unleavened bread.
The other theory is that the word lasagna comes from the Greek λάσανα (lasana) or λάσανον (lasanon) meaning "trivet or stand for a pot", "chamber pot". The Romans borrowed the word as "lasanum", meaning "cooking pot" in Latin. The Italians used the word to refer to the dish in which lasagna is made. Later the name of the food took on the name of the serving dish.
A third theory has been suggested that the dish is a development of the 14th century English recipe "Loseyn" as described in The Forme of Cury, a cook book in use during the reign of Richard II. This claim has been made due to the similarities in both the method described in building the dish and the two names. However this theory remains contentious as it can be argued that tomatoes are a fundamental ingredient of lasagna. These did not arrive in Europe until after Columbus reached America in 1492 (i read all these here).
The recipe you'll find here is totally Greek cause it comes from me. Check this out and....Enjoy your meal!!!

1 layer of lasagna

Lower layer
•Mushrooms (fresh please!)
•Milk cream
•2 very thin slices proscioutto (italian ham)
•1 garlic clove

Cook mushrooms in a frying pan (no oil, no butter) until they get dry. Add garlic when you'll see they get juicy. Pour with milk cream and add proscioutto in pieces.

One layer of cheese (parmesan, mozzarella and whatever you want). 

1 layer of lasagna

Middle layer
•Spinach
•7-8 red big Florinis peppers (greek peppers we have in jars or fresh)
•1 garlic clove

Boil spinach and then dry very very good. If you have fresh peppers cook them in your oven until they get a little black. Roasted peppers are then ready to peel their skin off. Don't forget to through away seeds. Place spinach and opened peppers over it.

One layer of cheese (parmesan, mozzarella and whatever you want). 
I used mozzarella inside spinach too.

1 layer of lasagna

Upper layer
• Hot pepper
• Herbs (basil, parika and whatever you like)
4 slices bacon
500gr tomato juice

Cut pepper in small pieces and cook it with a little bit of olive oil in your frying pan. Add onion if you have (i didn't). Pour with tomato juice. Grill bacon slices until they're crispy and cut them in pieces in your sauce when it's ready (creamy). 

One layer of cheese (parmesan, mozzarella and whatever you want). 
I used mozzarella inside spinach too.

I covered my pyrex with household aluminium foil to prevent cheeses drying out and to be sure than lasagna will be totally cooked. [an]

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πείνασα σου έμεινε καθόλου?

anif είπε...

Δεν καταλαβαίνεις για πότε άδειασε το πυρεξ από δύο άτομα μόνο!