6.10.11

Αν δεν έχεις ζήσει τρύγο

Το προηγούμενο Π-Σ-Κ, δηλ. 30 Σεπτέμβρη με 2 Οκτώβρη, ήτανε ο τρύγος. Η συγκομιδή σταφυλιών που είτε θα διατεθούν στην αγορά ως φρούτα είτε θα επεξεργαστούν για την παραγωγή του οίνου που ευφραίνει τη καρδία!

Βρέθηκα λοιπόν σε ένα πανέμορφο χωριό της Πελοποννήσου. Μαζέψαμε σταφύλια ροζ, κίτρινα, κόκκινα. Τα βάλαμε σε τσουβάλια. Τα αδειάσαμε στο ‘πατητήρι’( το βαφτίζω-δεν ακούσα πως το λένε) και αρχίσαμε να πατάμε τα σταφύλια. Θα σας πω ότι φοράγαμε γαλότσες, δεν είμασταν ξυπόλητοι όπως το είχα φανταστεί. Με το που πατιέται το σταφύλι θελω να σας πω πως ξεκινάει και η ζύμωση. Τα πατημένα σταφύλια και ο χυμός τους μένουν ένα βράδυ στην στέρνα όπου θα ανακατέψουμε 2-3 φορές μέχρι το επόμενο πρωί και μετά θα τα αδειάσουμε στην τσιφιλιέρα. Σας κούφανα; Η τσιφιλιέρα είναι αυτό που θα δείτε στις φωτογραφίες όπου τελειοποιείται το πάτημα τον σταφυλιών και πια ξεζουμίζονται μέχρι να μείνει μόνο η φλούδα των σταφυλιών απ’όπου γίνεται τελικώς το τσίπουρο. Τρελές γνώσεις έλαβα λέμε!
Σε αυτό το στάδιο δοκίμασα λίγο χυμό. Είναι σαν χυμός πολύ γλυκός με γεύση σταφύλι. Δεν πρέπει να πιεις πολύ όμως γιατί αυτό εκείνη την ώρα ζυμώνεται και πειράζει στο στομάχι.

Μου έκανε εντύπωση.
× Πόσο δύσκολο είναι να καθαρίσεις το βαρέλι από το προηγούμενο κρασί για να βάλεις το καινούργιο. Βάζανε και αλυσίδες μέσα για καλύτερο αποτέλεσμα.
× Ότι το βαρέλι που γεμίζεις σφραγίζεται μετά από 40 ημέρες με γύψο ή μαστίχα.
× Δεν χορταίνεις να βλέπεις άντρες να συνεργάζονται. Βλέπεις την φύση του. Είναι φτιαγμένος για τέτοιες δουλειές και η γυναίκα για να βοηθάει με τα ψιλά. Και καθάρισαν τα πάντα με απίστευτη υπομονή και λεπτομέρεια και χαζολόγησαν και πιάσανε και σοβαρές κουβέντες και προσέχανε και τις γυναίκες τους. Κύριοι!Μπορεί να μην μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί, αλλά μπορούν να κάνουν πολλά όλοι μαζί με αγάπη!!!
× Η φύση του ανθρώπου είναι να βρίσκεται στη φύση! [an]
Το μάζεμα/καθάρισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: