3.11.11

Αν θέλεις να διαβάσεις Jennifer Donnely

Διαβάζουμε πολλά βιβλία για την ακρίβεια μόλις τελειώνει το ένα αρχίζει το άλλο.
Έχουμε να προτείνουμε λοιπόν τέσσερα βιβλία της Jennifer Donnely (http://www.jenniferdonnelly.com/ ), που βέβαια έχουν μεγάλο fun club στην Ελλάδα. Γράφει πολύ περιγραφικά και η μετάφραση είναι πολύ καλή, με πολύ ωραίες εικόνες κυρίως από την Αγγλία. Σας τα προτείνουμε με τη σειρά που εκδόθηκαν και τις σύντομες περιγραφές που δίνει επίσημα η Ωκεανίδα (http://www.oceanida.gr/site/) για να πάρετε μια ιδέα, αλλά να ξέρετε ότι «Το τριανταφυλλάκι», το «Τριαντάφυλλο του Χειμώνα» και «Το άγριο τριαντάφυλλο» είναι ουσιαστικά μία σειρά.[if]
Το τριανταφυλλάκι

Ανατολικό Λονδίνο 1888. Ένα μέρος όπου ληστές, μπράβοι, πόρνες και συνηθισμένοι άνθρωποι ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, κι όπου τις νύχτες τριγυρίζει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Εκεί, δίπλα στα νερά του Τάμεση, μια έξυπνη και θαρραλέα κοπέλα τολμάει να κάνει όνειρα για μια ζωή μακριά από τις ετοιμόρροπες αποβάθρες, τα βρομερά σοκάκια και τη θλίψη της φτωχογειτονιάς. Η Φιόνα Φίνεγκαν αγωνίζεται μαζί με τον αγαπημένο της για ένα καλύτερο αύριο. Η σκληρή ζωή όμως θα τους χωρίσει. Εκείνη θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκείνος θα μείνει πίσω στο Λονδίνο. Κυνηγημένοι από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θρηνώντας αγαπημένους νεκρούς, θα προκόψουν κι οι δυο, και μέσ' από μια θανάσιμη αναμέτρηση με το παρελθόν, θ' ανοίξουν δρόμο για το μέλλον. "Το Τριανταφυλλάκι" θα ακολουθήσουν δύο ακόμη βιβλία, με τα οποία θα ολοκληρωθεί αυτή η τριλογία της Τζένιφερ Ντόνελι.

 
Τριαντάφυλλο του χειμώνα

Στα 1900 οι ευπρεπείς γυναίκες δεν κυκλοφορούσαν στους επικίνδυνους δρόμους του ανατολικού Λονδίνου. Aλλά η Ίντια Tζόουνς ήταν ξεροκέφαλη: είχε σπουδάσει ιατρική και ήταν αποφασισμένη να προσφέρει τις υπηρεσίες της εκεί που τη χρειάζονταν περισσότερο. Σ' αυτούς τους άθλιους δρόμους η Ίντια γνωρίζει -και του σώζει τη ζωή- τον πιο διαβόητο γκάνγκστερ του Λονδίνου. O Mαλόουν, σκληρός, βίαιος, ακαταμάχητα ελκυστικός, είναι το αντίθετο του συγκρατημένου αριστοκράτη αρραβωνιαστικού της. H Ίντια, παρά τη θέλησή της, συνδέεται ολοένα περισσότερο μαζί του, παρασυρμένη από τη γοητεία του αλλά και γεμάτη ερωτηματικά για το κρυφό παρελθόν του.

Επαναστατημένες ζωές

Με τρόπο παράδοξο, η ζωή δύο κοριτσιών κυλάει παράλληλα: η μία ζει μέσα στη δίνη της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ η άλλη, στο σημερινό Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, θεωρεί τον εαυτό της ένοχο για τον τραγικό θάνατο του αδελφού της. Τι μπορεί να συνδέει αυτές τις δυο ζωές; Η απάντηση θ' αφήσει κατάπληκτο τον αναγνώστη. Η Ιστορία ζωντανεύει, το ίδιο και η Τέχνη κι η Μουσική. Οι δυο ηρωίδες ζουν καθεμιά τη δική της κρίση κι ένα είναι το βασικό ερώτημα που τις κατατρύχει: Πώς να διατηρείς την ανθρωπιά σου σ’ έναν κόσμο βυθισμένο στην αγριότητα; Μέσα στη φυλακή του μικρού δελφίνου, του άτυχου Λουδοβίκου ΙΖ΄, στο επαναστατημένο Παρίσι, αλλά και μέσα στους κοσμοπλημμυρισμένους δρόμους της Νέας Υόρκης, το ερώτημα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ίσως η αγάπη να είναι η απάντηση σε όλα.

Το άγριο τριαντάφυλλο

Λονδίνο 1914. Η αυτοκρατορία που έφτιαξε η Φιόνα Φίνεγκαν, δημιουργώντας το μεγαλύτερο οίκο τσαγιού στον κόσμο, εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Δίπλα της ο σύζυγός της, ο Τζο, δίνει κι αυτός τη μάχη του ως βουλευτής των Εργατικών για τα δίκαια των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Καθώς ξεσπάει ο πόλεμος, ένα άλλο αγαπημένο πρόσωπο της Φιόνας, ο αδελφός της Σέιμους, θα κληθεί να δώσει τη δική του μάχη στους ωκεανούς, υπηρετώντας την πατρίδα του ως αξιωματικός στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Όμως ούτε οι φλόγες του πολέμου θα σβήσουν από την καρδιά του τον έρωτά του για τη Γουίλα Όλντεν, η οποία δεν τον έχει συγχωρήσει που της έσωσε τη ζωή όταν έχασε το πόδι της στο Κιλιμαντζάρο, και τώρα αγωνίζεται κι αυτή για την Αγγλία στις ερήμους της Μέσης Ανατολής. Με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον αγώνα των γυναικών να κατακτήσουν δικαίωμα ψήφου και τις σκληρές δοκιμασίες των εξερευνητών στους πόλους και στις ερήμους, η ευτυχία των Φίνεγκαν δοκιμάζεται. Όμως ούτε ο πόλεμος, ούτε ο διπλός κατάσκοπος Μαξ φον Μπραντ, ούτε ο υπόκοσμος του Λονδίνου θα καταφέρουν να λυγίσουν την οικογένεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: