22.12.12

Αν-αστασία η Φαρμακολύτρια

 
Ευχαριστούμε Point8lank!

Σήμερα γιορτάζουν κάποιες Αναστασίες! Χρόνια μας πολλά λοιπόν!

Προσωπικά πέρασα από το στάδιο του να το γιορτάζω και 22 Ιανουαρίου και 22 Δεκεμβρίου και Πάσχα και κάποιες χρονιές δεχόμουν ευχές όποτε πίστευε ο καθένας ότι το γιόρταζα. Τελικώς αποφάσισα να λέω πως το γιορτάζω σήμερα και κάθε χρόνο σαν σήμερα. Δεν είναι κάτι σπουδαίο, κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα, οι ονομαστικές εορτές, αλλά δέχομαι ευχές στα πλαίσια του 'ευκαιρία για γιορτή'. Στις 22 Δεκεμβρίου το γιόρταζε και η γιαγιά μου και επίσης την συγκεκριμένη αγία κάπως την συμπονώ για τον βίο που λέγεται πως είχε.
Η Αναστασία η φαρμακολύτρια πέρασε δύσκολα αν και ξεκίνησε από έυπορη οικογένεια. Όταν γλίτωσε από τον άντρα της που της έτρωγε την περιουσία, την βασάνιζε και την φυλάκισε, αφιέρωσε την ζωή της στο να βοηθάει γυναίκες βασανισμένες και άντρες φυλακισμένους. Εξ ού και το 'φαρμακολύτρια' που θέλει να δηλώσει εκείνη που λυτρώνει με φάρμακα (βότανα και θαύματα, μην φανταστείς αναβράζοντα δισκία). Ήταν δυναμική, άκαμπτη, ανυποχώρητη και πιστή στον σκοπό της. Κάηκε δεμένη σε πασσάλους μια μέρα σαν σήμερα. Γιορτή σου λέει μετά..
Στο ίντερνετ θα βρείτε διάφορα 'βοήθειά μας' σάιτ που αναφέρονται στην ζωή της.
Για την ιστορία της θρησκείας και εκκλησίας μας να αναφέρω ότι υπάρχει σελίδα στο fb της μονής της αγίας. Επιστράτευσε το χιούμορ σου εδώ!
Τα τελευταία νεότερα είναι πως τα λείψανά της εξαφανίστηκαν φέτος στις 22 Απριλίου από την μονή. Δεν ηρεμεί η Αγία.. [an]

1 σχόλιο:

Ifigenia είπε...

Γιορτάζει η αδελφή μου... Χρόνια πολλά γλυκούλα μου...[if]