17.1.13

Αν-αρωτιέσαι τί είναι η ψυχοθεραπεία




Ένα από τα δώρα που πήρα τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου ήταν το βιβλίο "Ο βάτραχος στο ντιβάνι", του Robert de Board από τις εκδόσεις Καλέντης. Ένα βιβλίο είναι πάντα ένα καταπληκτικό δώρο!
Το βιβλίο μιλάει για έναν βάτραχο που δεν νιώθει καλά. Οι φίλοι του ανησυχούν για αυτόν και του συστήνουν να πάει σε έναν γιατρό…της ψυχής. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία ψυχολογίας και αυτό εδώ μου άρεσε πολύ. Το ωραίο είναι ότι όλα αυτά που θα διαβάσεις διαδραματίζονται στον υπέροχο κόσμο των ζώων. Ο συγγραφέας, θα πω, πως δίνει μασημένη τροφή με κάποιον τρόπο σχετικά με το πώς δουλεύει η ψυχοθεραπεία και για τους μηχανισμούς που αναπτύσσει η ψυχή στην πορεία της ζωής μας. Θέλω να πω….μακάρι όλοι οι άνθρωποι να καταλαβαίνανε, όπως ο βάτραχος, με την ίδια διαύγεια και αμεσότητα όσα θέλει να τους πει ο ψυχολόγος.

Ίσως η επιλογή του συγγραφέα να είναι οι ήρωες του βιβλίου ζώα και οι διάλογοι τόσο άμεσοι να είναι για να μπορεί να διαβαστεί και από μικρότερες ηλικίες. Είναι δύσκολο ωστόσο να καταλάβει ένα παιδί κάποια σημεία, όπως και να'χει. Ο έφηβος όμως πιστεύω πως μπορεί να κάνει μια προσπάθεια. Σίγουρα έχει να του πει πολλά. 

Ίσως πάλι βάζοντας τον χαριτωμένο βάτραχο στην θέση του ψυχοθεραπευόμενου να θέλει να κάνει τον αναγνώστη να δει με τρυφερότητα το πλάσμα που υποφέρει. Την συμπόνοια και την κατανόηση δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι μεταξύ μας κάπως την ξεχνάμε. Ή να θέλει να βάλει τον αναγνώστη σε μια πιο αντικειμενική οπτική γωνία ωστέ να μην ταυτίζεται απόλυτα με τον ήρωα και να μπορεί να δει τον εαυτό του. Ποιός ξέρει;!

Το βιβλίο "Ο βάτραχος στο ντιβάνι" ευτυχώς καθιστά ξεκάθαρο από την αρχή ότι τίποτα δεν γίνεται και κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει εάν εσύ ο ίδιος δεν το ΘΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!
Ελπίζω να το απολαύσετε όσο κι εγώ.
Καλημέρα σε όλους! [an]

Δεν υπάρχουν σχόλια: